InZwangerschap

Zwangerschap – week 21 t/m 24

Hoe week 0 t/m 8 ging kan je hier lezen.
Hoe week 9 t/m 12 ging kan je hier lezen.
Hoe week 13 t/m 16 ging kan je hier lezen.
Hoe week 17 t/m 20 ging kan je hier lezen.

Week 21
Confession time: ik schrijf dit allemaal op het moment dat ik al 25 weken zwanger ben. Ik heb dus niks tussendoor goed bijgehouden. Oeps!
Dat word even opzoeken op instagram wat ik ook alweer schreef over die week, en goed nadenken wat er gebeurde.
Deze week heb ik een bel afspraak met mijn ME arts. Ik vind het altijd leuk om door mijn arts gebeld te worden. Hij is grappig en vriendelijk en verstaat altijd wat ik bedoel. Helaas was de conclusie vooral dat ik me slecht voel en hij daar weinig aan kan doen. Slechts 1 op de 7 vrouwen met ME voelt zich beter tijdens de zwangerschap: het grootste deel blijft hetzelfde, en de rest verslechtert. Ik hoor bij de laatste groep en daar kunnen we nu weinig aan doen.
Ik zie heel slecht de laatste tijd, en dat kan komen doordat ik simpelweg te weinig energie heb om goed te kunnen focussen. Het is ook erger op hele slechte dagen, dus dat klinkt aannemelijk.
Verder geniet ik van het warmere weer; van mij mag het zonnetje iedere dag wel schijnen nu. De baby schopt me nu soms zo hard dat mijn hele buik beweegt, heerlijk!
Aan het eind van de week komt onze kinderwagen binnen en daar word ik zóóó blij van! We zijn er, op aandringen van mij, heel even mee naar buiten geweest.

Week 22
De bekkenpijn wordt steeds erger. Ik ben inmiddels eindelijk weer bij mijn fysiotherapeute geweest, en zij heeft geregeld dat ik ook terecht kan bij haar collega (bekkenbodemfysiotherapeut). Hopelijk gaat dat helpen! Ze zijn in ieder geval allebei super lief, mijn vaste therapeute komt zelfs bij mij thuis langs wanneer het niet lukt om naar de praktijk te komen. Zo fijn!
Deze week begin ik mijn baby veel beter te voelen en voel ik hem ook dagelijks. Ik vind dat zo ontzettend fijn. Hij reageert vaak wanneer ik zing of over mijn buik wrijf. Ook Steven heeft hem kunnen voelen bewegen deze week!
Lopen voor Lyme viel ook in deze week. Daar wil ik nog een aparte blogpost over schrijven, maar het was een heel mooie en bijzondere dag. Ik ben mijn vrienden en familie ontzettend dankbaar voor alle steun, en ben blij dat ik aanwezig kon zijn op de dag zelf.

Week 23
Mijn buik heeft een flinke groeispurt gehad en dat voel ik ook – auw, bandenpijn, auw, bekkenpijn. Steven mocht mee naar de fysio om te leren hoe hij me kan masseren. Verder moet ik traplopen vermijden en ook overdag meer gaan liggen – het helpt een beetje.
Ik ben deze week heel erg emotioneel (zo stabiel als een goedkope ikea tafel – ja dat grapje heb ik nu al 5 x gemaakt) en voel me heel gespannen en angstig. Ik weet niet precies waardoor, maar ik vermoed dat hormonen ook een grote rol spelen.
Hormonen zijn sowieso een dingetje nu. Het is zo frustrerend, want ik weet zelf ook wel dat ik buitensporig emotioneel reageer op de meest onbenullige dingen. Maar ik kan er echt niks aan doen. En dat maakt me alleen maar nog bozer of verdrietiger op zo’n moment.
Allemaal maar weer even een momentje stilte voor Steven dan maar?

Week 24
De emotionele instabiliteit zet nog even door. Ik heb erg veel moeite met mijn veranderende lichaam en word weer geconfronteerd met mijn niet zo goede zelfbeeld. Deze zwangerschap leert me wel dat ik daar echt aan moet gaan werken. Normaal gesproken kan ik het vrij goed onderdrukken en negeren, maar nu?
Ik maak me nogal obsessief druk om mijn gewicht en om hoe ik eruit zie. Ik heb zoveel moeite gedaan om 35kg af te vallen en zat zo dicht bij een ‘gezond gewicht’, dat ik het ontzettend moeilijk vind om weer omhoog te gaan. Natuurlijk weet ik wel dat het nodig is voor een gezonde zwangerschap, maar toch. Dat ik ontzettend veel honger heb helpt niet mee, net zoals het feit dat ik te weinig energie heb om me iedere dag leuk aan te kleden of mijn benen te scheren.
En dan voel ik me ook regelmatig angstig of ik mijn baby kwaad doe met m’n verdriet. Ik maak me zoveel zorgen om de bevalling en hoe ik dat moet gaan doen, en maak me druk om de eerste periode met een pasgeboren baby.
Steven is super lief, en begrijpt waar mijn onzekerheden en huilbuien vandaan komen. Dat helpt veel.

Tijdens een slaapdienst van hem word ik ineens helemaal niet lekker en heb ik last van hevige duizeligheid. Ik kon niet meer normaal door het huis lopen en als ik me omdraaide in bed voelde het alsof ik eruit ging vallen.
De dag erna voel ik me nog steeds niet prettig, dus gaan we langs bij de verloskundige voor een extra controle. Mijn bloeddruk is goed en ook het hartje van de baby klinkt perfect. Dat helpt – ik realiseer me pas hoe druk ik me maakte wanneer de spanning van me afglijdt. De verloskundige spreekt me streng (maar lief) toe dat ik me niet zoveel zorgen moet maken en het rustig aan moet doen.
Alleen, hoe doe ik het rustiger aan wanneer ik al zo’n beetje vanaf de bank leef?

Ondanks dat week 23 en 24 in het teken staan van emotioneel wankelen, voel ik me in deze weken ook heel erg gelukkig. Ik vind het voor het eerst echt oprecht leuk om zwanger te zijn. Dat ik denk: ja, laat dit nog maar even duren. Ik ga dit missen als hij niet meer in m’n buik zit.
Andere momenten kan het me niet snel genoeg gaan en wil ik gewoon het diepe in met een pasgeboren baby. Het voelt soms een beetje als wachten voor de storm, en ik wil hem ook gewoon heel graag ontmoeten.
Ik ben blij dat ik nog maar 3,5 maand te gaan heb, maar ik ben ook blij dat hij nog veilig in mijn buik zit. Dat ik hem mag voelen bewegen, en soms vind ik het juist heel wonderlijk om te zien hoe mijn lichaam verandert. Dat m’n buik zo bol en vol voelt.

Ach ja. Zullen we ‘t houden op hormonen?

Liefs,
Emily

By
1

You may also like

1 Comment

  • Sofie

    Wat is het telkens fijn om lezen dat je ook zo’n prachtman naast je hebt staan. Dat doet zoveel! Ik herken het, nu ik aan de laatste loodjes zit wil ik soms dat ze komt, en soms denk ik, het zal toch raar en jammer zijn als die buik weg is 🙂

    May 3, 2018 at 1:03 pm Reply
  • Leave a Reply