InBewust leven

Minimaliseren #1

Een kindje krijgen en allebei ziek thuis komen zitten. Dat zijn twee grote redenen waarom mijn vriend en ik goed zijn gaan nadenken over waar we heen willen met ons leven. Wie we zijn, wie we willen zijn, welke dingen goede invloed of slechte invloed op ons hebben.

Wat wil je je kindje mee geven? In welke omgeving en met welke voorbeelden wil je zo’n mooi wezentje groot laten worden?

Hoe zorg ik zo goed mogelijk voor mezelf? Waar heb ik zelf invloed op?

Je wereld wordt op z’n kop gezet wanneer je gezondheid ineens niet meer vanzelfsprekend is. De toekomst is onzeker, je weet niet welke klachten over zullen gaan of blijvend zijn.
Nu ziet het er voor Steven wel positief uit gelukkig, maar het is wel pittig voor hem: een burn-out én horen dat je een erfelijke ziekte hebt die levenslang behandeld zal moeten worden.

Ruimte creëren

Je gezondheid neemt een belangrijke plaats in, juist wanneer er iets mis gaat in je lichaam. Ik geloof dat herstellen, of dat nu volledig of deels zal zijn, meer kans van slagen heeft wanneer je een holistische aanpak kiest en heel kritisch naar je levensstijl en overtuigingen durft te kijken.

Voor Steven is minimaliseren in materiële zin een stuk makkelijker dan voor mij. Ik vind het moeilijk om spullen weg te doen. Ik zie herinneringen en ik zie ‘dat kan ik ooit nog gebruiken’ of ‘daar wil ik ooit nog mee starten’. Daarbij omring ik me graag met prullaria. Beeldjes, lijstjes, bordjes, kaarten. Ik hou van gaming merchandise en houd graag dvd’s van films of series die ik mooi vind en mijn boekenkast mag flink vol staan. Ik heb nog steeds post van mensen die ik vroeger kende. Tot voor kort had ik al mijn oude agenda’s van mijn tienerjaren zelfs nog.

Ik voelde me dan ook een beetje leeg toen we van 2 lades vol games naar een halve lade vol gingen. Van een vol tv-meubel naar een bijna leeg tv-meubel. Alle herinneringen die in de vuilniszak, doneer tas of op marktplaats belandden.

Maar dat is natuurlijk niet zo, he? Herinneringen houd je bij je. Die zitten niet in de spullen.

Minimaliseren schept veel ruimte op een positieve manier. Spullen weg doen, of ‘ontspullen’, kan heel therapeutisch zijn.
We hebben geen groot huis en ik ergerde me al een tijdje aan hoe vol het stond. Ik had het idee dat er niks weg kon. Dat ik niks weg wilde doen. Inmiddels zijn we heel wat vuilniszakken, vijf volle tassen met spullen die we konden doneren en twee kasten kwijt. En dan zijn we nog niet eens klaar.

Waarom minimaliseren?

Hoe heb ik mezelf zover gekregen?
Het principe van minimalistisch en duurzamer leven spookt al langer door mijn hoofd. Ik voel al langer de behoefte aan meer ruimte en duurzaamheid – in mijn huis en in mijn leven. Tijdens het uitzoeken van alle spullen schrok ik van hoeveel ik al jarenlang met me mee sleep. Hoeveel er in de kast staat te verstoffen omdat ik het fijn vind om te hebben.
Tijdens het uitzoeken bedacht ik me dat ik ook ruimte wil creëren op andere gebieden in mijn leven, zoals minder schermtijd.

Dan krijg je precies waar je om vraagt: we kwamen ineens vijf dagen zonder internet te zitten en toen raakte ik toch even van slag. Misschien heb ik zelfs even gehuild (een dag later werd ik ongesteld, oké?).

Het laatste zetje wat ik nodig had was de documentaire ‘Before the flood’ van Leonardo Dicaprio. De documentaire is te kijken op Netflix.
Het is voor mij zo bizar dat we met onze levensstijl en honger naar altijd meer onze aarde kapot maken. Dat ik me druk maak om vijf dagen geen internet terwijl andere mensen geen elektriciteit of schoon water hebben.

Heb ik echt zoveel spullen nodig?

Waarom zou ik zoveel spullen nodig hebben?

Maakt het me echt gelukkig?

Zou ik niet veel gelukkiger zijn als ik ruimte maak voor de dingen die me écht blij maken?

Als de wereld kapot gaat door de hebzucht van het rijke Westen, wil ik daar dan echt aan bij blijven dragen?


Die vragen gaan natuurlijk een stuk dieper dan je kasten uitmesten, maar het is een begin

Wat hebben we weggedaan?

 • Games die vooral emotionele waarde hadden, maar al jaren in de kast lagen
 • Boeken (95 stuks) die ik niet meer opnieuw wilde lezen
 • Kookboeken die ik nooit (meer) gebruik
 • Beeldjes en andere prullaria waar ik niet meer blij van word
 • Drank die nooit gedronken wordt
 • Kerstspullen waar ik niet blij van word
 • Oude spullen met emotionele waarde waar ik nooit naar kijk (hier heb ik foto’s van gemaakt om ze toch een beetje te houden)
 • Creatieve spullen die al jaren liggen te verstoffen
 • Oude handdoeken en theedoeken
 • Verzorgingsproducten die ik nooit gebruik
 • Een kast
 • Een ladekastje
 • Lampen
 • Een sierkachel

Het voelt alsof we middenin een verhuizing zitten. We hebben allebei weinig energie dus super vlot gaat het ook niet. Ik kijk ernaar uit om wat meer orde te scheppen en het resultaat te mogen bewonderen. Ik ben ook benieuwd wat deze nieuwe weg zal doen voor hoe ik in het leven sta. Voor nu voelt het prettig.

Ik update binnenkort wanneer we weer een stap verder zijn!

By
7

You may also like

7 Comments

 • Jenn

  Goed bezig hoor! Knap, zo veel in 1 keer 🙂

  April 3, 2019 at 9:51 am Reply
  • Emily

   Ja, vind ik ook wel! Eenmaal bezig bleek het makkelijker dan gedacht. 🙂

   April 3, 2019 at 1:57 pm Reply
 • Karin

  Ik ben juist het tegenovergestelde, hou niet van bewaren en verzamelen. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd voor mij.

  April 3, 2019 at 10:11 pm Reply
  • Emily

   Fijn als dat van nature in je zit, lijkt mij!

   April 4, 2019 at 11:59 am Reply
 • Alain

  Allereerst wil ik mijn medeleven betuigen voor Steven. Ikzelf ben (30 jaar geleden) gediagnosticeerd met een ‘levenslange ziekte’. Ik wens hem veel sterkte en begrip toe ! Jij ook natuurlijk.
  Ik moest vorig jaar november verhuizen en ik ben mij echt kapot geschrokken van de hoeveelheid spullen (70+ dozen). Eind 2019 zal ik waarschijnlijk nog een keer verhuizen en zie de noodzaak van ontspullen. Ik wil zo veel spullen weggeven dat ik op een gegeven moment niets meer kan geven dan mijn liefde en aandacht.

  April 4, 2019 at 5:56 am Reply
  • Emily

   Ja, met verhuizen zie je al helemaal hoeveel spullen je eigenlijk hebt he? Ik denk dat wij nog meer vooruitgang kunnen maken als we nog een keer alles doorgaan.

   April 4, 2019 at 12:01 pm Reply
 • Johan Zijlstra

  Goed bezig.
  Ik heb hier ook nog wel wat spullen rondslingeren die ik eigenlijk net zo goed weg zou kunnen doen.
  Succes met het vervolg! Hopelijk blijf je je er goed bij voelen.

  April 5, 2019 at 12:24 pm Reply
 • Leave a Reply